استاندارد ISO22000
گواهینامه استاندارد ایزو

استاندارد ISO22000

سلامت انسان ارتباط بسیار بالایی با سلامت و ایمنی مواد غذایی مصرفی او دارد. عوامل بسیاری از جمله عدم بهداشت پرسنل ، شرایط بهداشتی نامناسب و شیوه های نادرست تولید در طول تولید ، بسته بندی یا هر مرحله دیگر از زنجیره غذایی می تواند منجر به عدم امنیت غذایی شود.

عواقب غذای ناامن می تواند منجر به مشکلات سلامتی جدی برای مصرف کننده شود. بنابراین ، کنترل کافی در کل زنجیره غذایی ضروری است. همه طرفین شرکت کننده در زنجیره غذایی باید تمام تلاش خود را برای اطمینان از امنیت غذایی انجام دهند.

استاندارد ISO22000 (FSMS) یک استاندارد بین المللی پذیرفته شده جهانی است که الزامات سیستم های مدیریت ایمنی مواد غذایی را مشخص می کند. این استاندارد که اولین بار در سال 2005 منتشر شده است و برای کلیه سازمان های درگیر در زنجیره غذایی کاربرد دارد  که هدف اصلی آن اطمینان از ایمنی مواد غذایی است. این استاندارد چارچوبی را تشریح می کند که تمام قسمت های زنجیره تأمین مواد غذایی را از تولید کننده تا مصرف کننده هماهنگ می کند و به شما در کاهش خطرات مواد غذایی ، کنترل خطرات و جلوگیری از آلودگی کمک می کند.

ویرایش جدید این استاندارد (2018) درک واضحی برای هزاران شرکت در سراسر دنیا که از استاندارد بهره می برند به ارمغان می آورد.

جدیدترین بهبودها عبارتند از  :

انطباق با ساختار ممیزی مشترک سطح بالا در همه استانداردهای سیستم مدیریت، برای سازمان ها ترکیب ایزو 22000 را با سایر سیستم های مدیریت نظیر استاندارد ایزو 9001 و ایزو 14001 آسانتر می سازد.

رویکرد جدید در ریسک (به عنوان مفهوم حیاتی در کسب و کار مواد غذایی ) که بین ریسک در سطح عملیاتی و سطح کسب و کار سیستم مدیریت، تمایز قائل می شود.

از آنجایی که مصرف مواد غذایی یک بخش ضروری از زندگی روزمره ما است، صنعت غذا همیشه در تقاضای بالا و تحت نظارت جدی است. بنابراین، برای هر سازمانی که در صنایع غذایی دخیل است بسیار مهم است که ایمنی مواد غذایی خود را مدیریت کند و خطرات را به حداقل برساند.

 4 خطر رایج وجود دارد که صنایع غذایی باید در نظر بگیرند:

  • خطرات میکروبیولوژیکی – از جمله باکتری ها، قارچ ها، ویروس ها و …
  • خطرات شیمیایی – مانند آفت کش ها، مواد پاک کننده، کنترل آفات و افزودنی های غذایی
  • خطرات فیزیکی – از جمله خطرات بسته بندی، شیشه، مدفوع آفات، مو و …
  • آلرژن ها و آلودگی متقابل

 

دامنه کاربرد استاندارد ISO22000

این استاندارد الزاماتی را جهت تامین ایمنی مواد غذایی برای انسان در دامنه کاربرد  مواد غذایی مورد مصرف انسان، خوراک دام و همچنین غذای حیوانات خانگی ارائه می نماید.

اهمیت پیاده سازی استاندارد ISO22000

مدیریت ایمنی مواد غذایی به سرتیتر بسیاری از اخبار در سراسر جهان تبدیل شده است و اگر مشاغل کسب و کار ها و تجارت های این حوزه تصمیم به چشم پوشی از آن بگیرند ، نتیجه آن ببسیار زیان بار خواهد بود. با اخذ گواهینامه استاندارد ایزو 22000 ، شما تعهد خود را نسبت به ایمنی مواد غذایی و پایبندی به مقررات مربوط به ایمنی مواد غذایی ثابت خواهید کرد.

با اخذ گواهینامه ایزو 22000 ، شما احترام خود را نسبت به ایمنی مواد غذایی به مشتریان و ذینفعان خود ثابت خواهید کرد. علاوه بر این ، شما یک مجوز شناخته شده در سراسر جهان در مدیریت ایمنی مواد غذایی به دست خواهید آورد. به اینصورت که تمام مراحل و سیاست های لازم برای کاهش خطرات و تقویت پاسخگویی و شفافیت حوزه محصولات غذایی را پیاده سازی خواهید کرد. این امر به نوبه خود با بهبود شهرت برند شما و منجر به افزایش احتمالی حجم تجارت ، به شما یک مزیت رقابتی می دهد.

مزایای پیاده سازی استاندارد ISO22000

  • بهبود سیستماتیک ایمنی و کیفیت مواد غذایی
  • کنترل و بهبود نقاط بحرانی و نقاط کنترلی مواد غذایی
  • افزایش اطمینان مصرف کنندگان و توزیع کنندگان محصول
  • کاهش ریسک محصول نامنطبق در سازمان و همچنین بیرون سازمان و نارضایتی مشتریان
  • برنامه ریزی، اجرا و بهبود عملیات های پیش نیازی جهت کنترل ریسک و خطرات مواد غذایی
  • افزایش اعتبار تولید کننده و سازمان در جوامع ملی، صنفی و قانونی
  • کاهش نرخ بیماری ناشی از غذا برای انسان
  • نشان دادن انطباق با استانداردهای بین المللی و الزامات نظارتی
  • به برآورده کردن الزامات قانونی و نظارتی مربوط به ایمنی مواد غذایی کمک می کند
  • به رقابت موثر در بازارهای ملی و بین المللی کمک می کند

سازمانهای متقاضی گواهینامه ایزو 22000 

همانطور که گفته شد کلیه سازمانهای فعال در زنجیره تامین مواد غذایی مشمول اخذ گواهینامه استاندارد ISO22000 می باشند شامل :

  1. تولید کنندگان مواد غذایی و خوراکی
  2. رستورانها ، کیترینگ ها ، هتل ها و
  3. تولید کنندگان ظروف بسته بندی مواد غذایی
  4. ارائه دهندگان خدمات باربری و انبارش و توزیع
  5. خرده فروشان
  6. تولیدکنندگان خوراک دام
  7. تولیدکنندگان غذای حیوانات خانگی

اخذ گواهینامه استاندارد ISO22000

استاندارد ISO22000 یک سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی بوده که از رایج ترین و پرکاربردترین استانداردها در زمینه مواد غذایی می باشد.

الزامات استاندارد ISO22000 مبتنی بر از بین بردن ریسک های ایمنی مواد غذایی و همچنین کنترل نقاط بحرانی HACCP  می باشد . طرح کنترل نقاط بحرانی یا HACCP که یک مدل ارزیابی و مدیریت ریسک مواد غذایی می باشد ، از اجزاء این استاندارد بین المللی بوده و در زمان پیاده سازی سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی پیاده سازی و اجرا خواهد شد.

سخن پایانی

رعایت نکردن ایمنی مواد غذایی در سازمان هایی که در زنجیره غذایی فعالیت می کنند می تواند منجر به بیماری جدی مصرف کننده شود که می تواند به اعتبار سازمان شما آسیب برساند، جریمه های شدیدی را به دنبال داشته باشد و در موارد شدید می تواند مستقیماً منجر به تعطیلی یا انحلال سازمان شما شود.

فلذا پیاده سازی یک سیستم ایمنی مواد غذایی می تواند تاثیر به سزایی در تضمین ایمنی محصول شما و ایجاد رضایتمندی در مشتریان سازمان شما ایفا نماید.