گواهینامه ایزو

استاندارد ایزو

 شاید سئوالی که ذهن همه ما را در گیر می نماید این است که استاندارد ایزو چیست ؟ استاندارد ایزو اسنادی را ایجاد می کند که شامل الزامات ، مشخصات ، دستورالعمل ها ورویه ها می باشد که با کمک یک شرکت مشاوره متخصص در زمینه پیاده سازی و اخذ ایزو می تواند به طور مداوم مورد استفاده قرار گیرد تا اطمینان حاصل شود که مواد ، محصولات ، فرایندها و خدمات برای اهدافشان مناسب هستند.

استاندارد ایزو در سال 1946 آغاز شد. وقتی نمایندگان 25 کشور در انستیتوی مهندسین عمران در لندن گردهم آمدند، تصمیم به ایجاد یک سازمان بین المللی جدید “تسهیل هماهنگی بین المللی و اتحاد استانداردهای صنعتی” گرفتند. در 23 فوریه 1947، سازمان جدید ایزو رسماً فعالیت خود را آغاز کرد. از آن زمان تا کنون بیش از 22834 استاندارد بین المللی منتشر گردیده است که تقریباً همه جنبه های فناوری و تولید را پوشش می دهند.

ایزو  با داشتن دفتر مرکزی در ژنو ، سوئیس ، 163 سازمان استاندارد ملی در سراسر جهان در ان عضویت دارد. ایزو دارای 783 کمیته فنی و فرعی می باشد که اطلاعات را در سراسر جهان جمع اوری و توزیع می نماید. این امر به منظور حفظ استانداردهای بین المللی که عبارتند از:داوطلبانه ،مبتنی بر اجماع، مربوط به بازار، خلاقانه و طراحی شده برای حل چالش های جهانی می باشد.

از آنجا که “سازمان بین المللی استاندارد سازی” دارای کلمات متفاوتی در زبان های مختلف است (ISO به انگلیسی ، OIN به زبان فرانسه و…)، بنیانگذاران تصمیم گرفتند فرم کوتاه ISO را ارائه دهند. ISO برگرفته از isos یونان به معنی برابر است.

استاندارد ایزو

استاندارد ایزو

استاندارد ایزو اطمینان از کیفیت ، ایمنی و کارآیی محصولات، خدمات و سیستم ها را در سطح جهانی ارائه می دهد. آنها در تسهیل تجارت بین المللی نقش مهمی دارند.

ایزو 22834 استانداردهای بین المللی و اسناد مرتبط  در هر صنعت ، از فناوری، ایمنی مواد غذایی گرفته تا کشاورزی و بهداشت و درمان را منتشر کرده است. استانداردهای بین المللی ایزو برهمه افراد تأثیر می گذارند.

استانداردهای بین المللی بدین معناست که مصرف کنندگان می توانند اطمینان داشته باشند که محصولاتشان ایمن، قابل اعتماد و با کیفیت خوب است.

توسعه الگوهای استاندارد

کارشناسان کمیته فنی تشکیل می دهند که مسئولیت یک موضوع خاص را بر عهده دارد. آنها این روند را با تهیه پیش نویس که نیاز خاص بازار را برآورده می کند ، آغاز می کنند. سپس برای اظهار نظر و بحث بیشتر به اشتراک گذاشته می شود.

روند رأی گیری ، کلید یک رضایت عمومی است. اگر این نتیجه حاصل شود ، پیش نویس در حال تبدیل شدن به استاندارد ایزو است. اگر توافق حاصل نشده باشد ، پیش نویس اصلاح می شود و دوباره به آن رأی می دهند.

از اولین پیشنهاد تا انتشار نهایی ، تدوین استاندارد معمولاً حدود 3 سال طول می کشد.

استاندارد ایزو

اصول کلیدی درتوسعه استاندارد

1. استانداردهای ایزو در پاسخ به نیاز بازار

ایزو تصمیم نمی گیرد که استاندارد جدیدی را تدوین کند ، اما به نیاز صنعت یا سایر ذینفعان مانند گروه های مصرف کننده پاسخ می دهد. به طور معمول ، یک بخش یا گروه صنعت نیاز به یک استاندارد را به عضو ملی خود که سپس با ایزو تماس می گیرد ، برقرار می کند.

2. استاندارد های ایزو بر اساس نظرات EXPLERT GLOBAL پایه گذاری شده اند

استانداردهای ایزو توسط گروه هایی از متخصصان از سراسر دنیا تهیه شده است ، که بخشی از گروه های بزرگتری به نام کمیته های فنی هستند. این کارشناسان در مورد همه جوانب استاندارد ، از جمله دامنه ، تعریف های کلیدی و محتوای آن مذاکره می کنند.

3. استاندارد های ایزو از طریق یک روند چند منظوره توسعه داده می شوند

کمیته های فنی نه تنها متشکل از کارشناسان صنعت مربوطه بلکه از انجمن های مصرف کننده ، دانشگاه ها ، سازمان های مردم نهاد و دولت تشکیل شده است.

 4- استاندارد های ایزو بر اساس اجماع پایه گذاری شده اند

تدوین استانداردهای ایزو یک رویکرد مبتنی بر اجماع است و نظرات همه ذینفعان در نظر گرفته می شود.

مزایای استاندارد ایزو

بهبود عملکرد

استانداردهای ایزو با ارائه دانش به سازمانها برای تنظیم دقیق عملیات خود ، به منظور دستیابی به بهترین عملکرد در هر سطح ، عملکرد را بهبود می بخشد. این امر باعث رضایت مشتریها  ، کنترل هر چه بهتر هزینه ، بهبود مستمر رویه ها و همچنین توانایی اجرای کارها با شیوه های جدیدو اثربخش می گردد.

استانداردهای ایزوهمچنین به سازمانها کمک می نماید تا کیفیت خدمات خود را ارتقا دهند ، مقاومت در برابر سیستم های فناوری اطلاعات خود را تقویت نمایند ، روابط مشترک موفقیت آمیز با بسیاری از سازمان ها برقرار کنند و پروژه ها را به بهترین شکل مدیریت کنند . علاوه بر این ، کلیه استانداردهای ایزو در جهت کمک به سازمانها برای بهبود عملکردشان می باشد.

استانداردهای بین المللی ایزو اطمینان حاصل می کند که محصولات و خدمات بی خطر ، قابل اعتماد و با کیفیت هستند. برای تجارت ، آنها ابزارهای استراتژیک هستند که با به حداقل رساندن ضایعات و خطاها و افزایش بهره وری ، هزینه ها را کاهش می دهند. آنها به شرکتها کمک می کنند تا به بازارهای جدید دسترسی پیدا کنند ، زمین بازی برای کشورهای در حال توسعه را تراز کنند و تجارت جهانی آزاد و عادلانه را تسهیل کنند.

کاهش خطرات

یکی از مهمترین مزایای استانداردهای ایزو این است که سازمانها را از قبل آماده می کند تا بتوانید خطرات زیادی را به فرصت تبدیل نمایند و اطمینان حاصل کنند که آنها به شما آسیب نمی رسانند ، یا شدت اثر ان را کاهش می دهند.

این استانداردها همچنین به شما اطمینان می دهند که خطرات مواجه شده با آنها را درک کرده و راهکارهای موثری را برای کاهش آنها در نظر گرفته اید که این امر به نوبه خود باعث سخت تر و مقاومت بیشتر آنها می شود. در صورت بروز مشكلات ، سازمانها برای زنده ماندن از این مسئله و پس از آن بهبود سریعتر مجهز هستند.

علاوه بر این ، با کاهش خطرات ، استانداردهای ایزو به بهبود شهرت شما کمک می کند ، به مشتریان شما اطمینان بیشتری می دهد و باعث اجرای بهتر سیستم مدیریت کیفیت می گردد.

ارتقاء نوآوری


استانداردهای ایزو از سازمان هایی که مشتاقانه برای تجارت در فن آوری های نوظهور بهره مند هستند ، سود می برند آنها می توانند تفاوت زیادی در موفقیت چنین سازمان هایی ایجاد کنند. این استانداردها به مشاغل کمک می کند تا ویژگی های اصلی محصولات یا خدمات با کیفیت را تعیین کنند ، واژگان رایج را تعریف کنند و شیوه هایی را که تضمین نتایج موفقیت آمیز است ، شناسایی کنند.

پایدارتر شدن


استانداردهای ایزو با کمک به کسب و کار ها با بررسی دقیق نحوه استفاده از منابع خود ، استفاده از انرژی و کنترل ضایعات ، از آنها در صرفه جویی در هزینه و بهبود اعتبار خود حمایت مینماید.

پایداری امروز بسیار مهمتر از گذشته است. با این حال ، مردم نسبت به همیشه ادعای بازاریابی “سبز” را بدبینانه تر نشان می دهند. این استانداردها به سازمانها کمک می کند تا ثابت کنند که در واقع متعهد به مقابله با چالش های زیست محیطی و اجتماعی هستند.

با اجرای استانداردهای ایزو، اعتبار خود را به مشتریان ، کارمندان خود و سایر ذینفعان نشان می دهید. همه این مزایای ایزو  در مورد بسیاری از دارندگان مشاغل بسیار رایج است زیرا آنها به محیط زیست کمک می کنند و استراتژی های بهتری برای مدیریت کسب و کار را معرفی می کنند و باعث تغییر واقعی در خط مقدم سازمان نیز می شوند.

 

هدف از استانداردهای ایزو


استانداردهای ایزو به منظور بهتر شدن محصولات و خدمات و کارآیی شرکتها ، دولتها و سازمانهای دیگر طراحی شده است. برخی از استانداردها برای صنایع خاص مانند صنایع غذایی طراحی شده اند یا برای کمک به بهبود محیط زیست طراحی شده اند. از بسیاری از استانداردهای ایزو موجود ، شش مورد از رایج ترین آنها شامل موارد زیر است:

ایزو 9000 خانواده ای از استانداردهای سیستم مدیریت کیفیت (QMS) برای اطمینان از تولید سازمان ها محصولات و خدمات با کیفیت است. این خانواده شامل استاندارد ایزو 9001 می باشد.

ایزو 45001 الزاماتی را برای سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی ایجاد می نماید که میتنی بر بهبود مستمر می باشد.

ایزو 14001 الزاماتی را برای سیستم مدیریت زیست محیطی (EMS) ایجاد می کند که مبتنی بر بهبود مداوم باشد.

ایزو 13485 سیستم مدیریت کیفیت تجهیزات پزشکی می باشد.

ایزو 22000 برای اجرای یک سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی است.

ایزو 50001 استاندارد جدیدتری است که در سال 2011 منتشر شد. این برای شرکتهایی است که برای بهبود مصرف انرژی و بهره وری نیاز به یک سیستم مدیریت انرژی (EMS) دارند.

نتیجه گیری :

استانداردهای ایزو همیشه توسط افرادی که از آنها استفاده می کنند ایجاد شده اند.چه مصرف کننده و چه در کسب و کار باشید می توانید بخشی از استانداردهای نسل بعدی باشید.

ایزو قادرخواهد بود به شما در دستیابی زودهنگام به اطلاعاتی که می تواند بازار را در آینده شکل دهد کمک نماید. استانداردهای ایزو پایه ای محکم را فراهم می کند که می تواند در توسعه مقررات ملی و بین المللی اعمال شود.

استانداردهای ایزو نه تنها به صرفه جویی در وقت کمک می کنند بلکه ابزارهای اساسی برای کاهش موانع تجارت بین المللی هستند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد چگونگی برخورداری و پیاده سازی استانداردهای ایزو در کسب و کارهای  بزرگ و کوچک ، می توانید با تیم مشاوران مدیرفا تماس حاصل فرمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *