با انتخاب بهترین مشاوره مدیریت فرآیند کسب و کار، رویکرد سازمان خود را از وظیفه گرا به فرآیند گرا تغییر دهید و فرآیند های کسب و کار خود را سازمان دهی نمایید.

مشاوره مدیریت فرآیند کسب و کار

مدیریت فرآیند کسب و کار چیست؟

مدیریت فرآیند کسب و کار یا BPM یک رویکرد و روش مدیریتی است که به سازمان با منظر فرآیندهایی به هم پیوسته می نگرد. هم چنین تلاش میکند با شناسایی و بهبود و اندازه گیری این فرآیندها ، نقش مهمی در کمک به شرکت ها در دستیابی به استراتژی تجاری خود با هماهنگ سازی منابع ، فناوری و حمایت از ساختارها در جهت دستیابی به نتایج مطلوب کسب و کار و یا ایجاد مزیت رقابتی ایفا نماید. مدیریت فرایندهای کسب و کار BPM یک رویکرد و روش مدیریتی منضبط است که درک ، نمایان بودن و کنترل فرآیند را به صورت انتهایی به همراه تضمین ارتباط موثر در سراسر سازمان فراهم می کند. برخی از سازمانها مدیریت فرایند کسب و کار را به عنوان فرآیند یا فناوری مورد بحث قرار می دهند ، اما ما BPM را به عنوان همگرایی فرایند ، افراد و فناوری می دانیم. مدیریت فرآیند با ترسیم فرایند ها با استفاده از قواعد و قوانین تعریف شده، به سازمان ها کمک می کند تا به درک درست، یکپارچه و واحدی از فرآیند ها در کل سازمان و حتی برای ذینفعان خارجی خود برسید. علاوه بر این بستر لازم برای مکانیزه کردن فرآیند های سازمان را فراهم می نماید. این کار در چند فاز که از شناسایی فرآیند ها تا پیاده سازی فرآیند ها تشکیل می شود، کمک شایانی به شناسایی نقاط قوت و ضعف سازمان می نماید.

BPM با اجازه دادن به کسب و کار ها به منظور رقابت با هزینه و انعطاف پذیری و سرعت مطلوب ، به مسائل استراتژیک کلیدی می پردازد.

چرا مدیریت فرآیند کسب و کار

اجرا و پیاده سازی مدیریت فرایند کسب و کار به مدیران سازمان ها و صاحبین کسب و کار ها کمک می کند تا فرآیندهای سازمان را با اهداف استراتژیک سازمان و نیازهای مشتری هماهنگ و همسو کنند. با تغییر دائمی فناوری ها، بازارها و نیاز ها و انتظارات مشتریان، BPM به سازمان ها کمک می کند تا فرآیندهای تجاری را پایش ، تحلیل و کنترل کنند تا مطمئن شوند که با خواسته های بازار در حال پیشرفت همگام هستند.

مشاوره bpm

تکنیک های مدیریت فرآیند کسب و کار به سازمان ها کمک می کند تا اطمینان حاصل نمایند که فرایندهای عملیاتی آنها با اهداف و استراتژی تجاری آنها مطابقت دارد. سخت گیری های BPM شرکت ها را مجبور می کند تا شیوه ها و تجارب موفق و ناموفق تجاری را بررسی کنند تا مشخص کنند آیا آنها از یک سری مراحل قابل ترسیم در نمودار گردش کار یا روند واقعی کسب و کار استفاده می کنند. این امر با انتخاب مشاوره bpm می تواند به شما کمک کند. علاوه بر این با استفاده از مشاوره مدیریت فرآیند کسب وکار کی توانید در زمان و هزینه خود صرفه جویی کنید. 

چرا رهبران سازمانی باید BPM را به جای سایر روش های بهبود فرآیند موجود امروزه انتخاب کنند؟

مشاوره bpm

سازمان های امروزی در یک بازار جهانی رقابت می کنند. این عملیات مستلزم آن است که فعالیت هایی که در نقاط مختلف سازمان واقع شده اند بی عیب و نقص ادغام شوند و به سرعت سازگار شوند تا نیازهای دائماً متغیر یک مشتری در تمامی سطوح ذی نفعان برآورده کنند.

پیشرفت های فرایندی که در نتیجه استفاده از BPM حاصل می شود با تولید ارزش بیشتر با منابع کمتر در زمان کمتر به افزایش بهره وری سازمان کمک می کند. BPM همچنین کاهش هزینه ها و کنترل بیشتر هزینه ها را برای تمامی فرآیند های سازمان از جمله فرآیند تولید و ارائه خدمات، خرید، انبار، نگهداری و تعمیرات و …  فراهم می کند که برای سازمان ها تمایز محسوب می‌شود.

مزایای مدیریت فرایند کسب و کار و مشاوره BPM چیست؟

شاید این سوال برای شما پیش آید که مدیریت فرایند کسب و کار چه چیزی برای سازمان شما به ارمغان می آورد؟ مزایای BPM لیست طولانی را تشکیل می دهد ، اما یک نظر کلی این است که افزایش بهره وری می رسد. اگرچه این بخش عمده ای از مزایای تلاش های BPM ، مانند پروژه های بهبود فرآیند را فراهم می کند، افزایش بهره وری عملیاتی تنها یکی از نتایج مطلوبی است که می تواند ناشی از دانستن فرایندهای شما و عمل به آن دانش باشد. از جمله مزایای دیگر میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • افزایش مقیاس پذیری و رضایت مشتری.
  • افزایش انعطاف پذیری کسب و کار
  • معرفی سریعتر محصولات جدید
  • تمایز رقابتی قوی تر
  • گزارش گیری دقیق تر و به صورت آنلاین
  • قابلیت پایش آنلاین فرآیند ها
  • شناسایی گلوگاه های فرآیند ها

BPM همچنین دارای یک ارزش استراتژیک انکار ناپذیر است – با مستند سازی فرآیندها، چشم انداز جامع سازمان آشکار می شود و فعالیت هایی مانند برنامه ریزی یا نحوه پاسخگویی به ذی نفعان، تسهیل می گردد.

مشاوره مدیریت فرآیند

گام های مشاوره bpm و پیاده سازی مدیریت فرایند کسب و کار

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

فرآیند هایی که در گام 2 استخراج شده اند بررسی شده و توسط صاحبین فرآیند ها، تحلیل می گردند. در این گام بررسی می شود که آیا فرآیند های استخراج شده آیا در بهینه ترین حالت ممکن هستند؟ از مهم ترین اقدامات این گام بررسی انطباق فرآیند های وضعیت موجود با وضعیت بهینه است.

در این گام با توجه به خروجی گام 3 بررسی می ود که آیا فرآیند ها نیاز به باز طراحی یا بهبود هستند؟ آیا تمامی الزامات از جمله الزامات مشتری، ملی، استاندارد و … برآورده شده اند ؟ در صورت نیاز فرآیند های استخراج شده را با متد های مهندسی، بازطراحی یا BPR می نماییم.

این گام به صورت پروژه ای جداگانه قابل اجرا می باشد. برای پیاده سازی فرآیند ها می توانید از انواع BPMS  ها استفاده کنید. خروجی گام 4 می تواند ورودی این گام  باشد.

مدیریت فرآیند