سازمان های چابک

منظر چابکی

مزیت رقابتی سازمان های چابک چیست؟ چه در هر سازمان بسته به نوع و اندازه آن و محیطی که در آن ، کسب و کار سازمان در حال جریان است همواره فراز و نشیب هایی رویت می شود که سازگاری با آن ها و انعطاف پذیری می تواند بهترین پاسخ به این فراز و نشیب ها باشد ، چنین قابلیتی برای سازمان چابکی نام دارد.

چابک بودن صرفا به معنای هر چه پیش آید ، خوش آید نیست! چابک بودن تفکری انعطاف پذیر در برار تغییرات محیط کسب و کار است تا سازمان در همه احوال هم بقای خود را حفظ کند هم ارزش آفرینی را سر لوحه کار خود قرار دهد و هم بهبود مستمر را در همه حال تجربه نماید.

چابکی از منظر استاندارد تحلیل کسب و کار BABOK

منظر چابکی مشخصه هایی منحصر به فرد از تحلیل کسب و کار را پر رنگ می سازد زمانی که تلاش ها و اقدامات در بستر محیط  های چابک در سازمان اتخاذ می شود.

چابکی ، داشتن یک ذهنیت انعطاف پذیر است که در مجموعه ای از ارزش ها و اصول تجسم یافته و توسط انواع روشهای مکمل به عمل می کند. ابتکارات چابک شامل تغییر مداوم است. تحلیل گران کسب و کار که بر روی ابتکارات چابک کار می کنند ، به طور مداوم تلاش ها و تاکتیک های خود را دوباره ارزیابی ، منطبق و تنظیم می کنند. تحلیلگران کسب و کار در آخرین لحظه مسئول تجزیه و تحلیل و تحویل محصولات ، کاری را انجام می دهند تا به طور مداوم انعطاف پذیری را برای تغییر فراهم کنند ، وظیفه تحلیلگران اینطور نیست که در آخرین لحظه تصمیمات را در اختیار مدیران قرار دهند بلکه به موقع رساندن این تصمیمات اهمیت دارد تا توسط تیم چابک به طور موثر مورد استفاده قرار گیرد.

تجزیه و تحلیل چابکی کسب و کار اطمینان حاصل می کند که اطلاعات در سطح مناسبی از جزئیات در زمان مناسب برای تیم چابک در دسترس است. تحلیل گران کسب و کار به تیم های چابک کمک می کنند تا به این سوالات پاسخ دهند:

ما در صدد برآوردن چه نيازي هستيم؟

آیا این نیاز ارزش ارضای آن را دارد؟

آیا باید برای تأمین این نیاز چیزی تحویل دهیم؟

برای تأمین این نیاز ، کار درست چیست؟

کار تجزیه و تحلیل کسب و کار به طور مداوم در طول یک ابتکار چابک انجام می شود و تا حد زیادی به مهارت های بین فردی مانند ارتباطات ، تسهیلگری کار ، مربیگری و مذاکره متکی است. تحلیل گران کسب و کار اعضای فعال یک تیم چابک هستند و اغلب برنامه ریزی ، تجزیه و تحلیل ، آزمایش و پیاده سازی فعالیت ها را تسهیل می کنند. در یک تیم چابک ، تجزیه و تحلیل کسب و کار ممکن است توسط یک مدیر/ مالک محصول ، تحلیلگر کسب و کار یا سایر نقش های تیمی تعریف شده انجام شود. تحلیل گران کسب و کار به تیم کمک می کنند اصلاحات موجود در فرضیات و سایر تغییرات پروژه ای که به وجود می آید را شناسایی کند.

ویژگی های سازمان های چابک

یکپارچگی فرایند ها

یکی از پررنگ ترین تفاوت های میان سازمان های سنتی و چابک داشتن یکپارچگی کامل در تمام فرایند ها می باشد. در واقع در چنین سازمان هایی تمامی فرایند های با هم یک اثربخشی جامع را تبیین می نمایند. تاکید سازمان های چابک همواره بر حرکت و بهبود مستمر می باشد.

به علت وجود چنین خصیصه ای در سازمان استراتژی ها و شاید اهداف می توانند بطور روزانه یا هفتگی تغییر یابند. سازمان های چابک فرا تر از انطباق پیدا کردن با تغییرات می اندیشند. شاید بهترین توصیف برای ویژگی سازمان های چابک ماهی گرفتن از آب گل آلود باشد ، چرا که این سازمان ها در محیط های مطلام بازار متمایل به باستفاده از فرصت های بالقوه می باشند.

تمرکز بر رفع نیاز ها ، انتظارات و ارزش آفرینی

خصیصه ی پر رنگ دیگری که در چنین سازمان هایی به چشم می خورد این است که سازمان های چابک صرفا به فروش محصول نمی اندیشند و به گونه دیگری در خصوص ارضای نیاز مشتریان مشغول می شوند. این سازمان ها تمام تلاش و نیروی خود برای رفع نیاز ها و برآورده سازی انتظارات مشتریان بکار می برند و معتقند اگر چنین شود فروش نیز به دنبال آن افازیش می یابد.

جمله ی کیفیت ، قله ندارد سرلوحه کار چنین سازمان هایی است ، چرا که خود می دانند همواره محصول در منحنی طول عمر خود روزی به افول می رسد و برای جلوگیری از چنین اتفاقی همواره در صدد غنی سازی محصول خود به واسطه ارزش آفرینی برای مشتریان هستند. اینگونه است که سازمان چابک در نقطه ای دور دست از سایر رقبای خود قرار می گیرد و به راحتی نمی توان چنین سازمان هایی در بازار از پیش رو برداشت.

سادگی در عین موثر بودن

از طرفی دیگر چابکی بر سادگی تاکیدی به سزا دارد ، قدم نهادن در راه چابکی و استفاده از تکنیک های آن تخصص در موضاعت متنوع و جذابی را می طلبد مانند : مدیریت افراد ، مدیریت فرایند های ، مدیریت نوآوری در سازمان و … چرا که با شروع قرن 21 دستیابی به موقعیت ها و بقا سازمان در بازار های رقابتی چه داخلی و چه خارجی بسیار مشکل تر گردیده. این امر ناشی از ظهور عصر تجار نوین می باشد که همه از تغییرات آنی چنین محیطی آگاه هستیم.

سازگاری و انعطاف پذیری

محیطی که هر تغییری در یک گوشه از دنیا باعث بالا و پایین رفتن اعداد به شکل نجومی گشته و مثال بارز آن شیوع ویروس کرونا ، تحریم های اقتصادی ، عدم ثبات قیمت ها ، نرخ ارز و … می باشد پس هر سازمان در چنین شرایطی دو راه را پیشه می گیرد یا به انتهای بقای طول عمر خود می رسد و رفته رفته افول می کند یا سازگاری را استراتژی اصلی خود قرار می دهد.

در چنین استراتژی در راس تمام تصمیم گیری ها قابلیت سازگاری با تغییرات در محیط تجاری در نظر گرفته ی شود. سازمان های چابک بسیار منعطف در واکنش نشان دادن به تغییرات بازار می باشند. اگر سادگی ، نوآوری و ارضای نیاز مشتریان و انعطاف پذیری و سازگاری را استرتژی سازمان خود قرار دهیم قطعا بکارگیری نیروی عقلانی پرسنل بسیار برای سازمان ارزشمند تر است تا نیروی فیزیکی آنها.

زیر ساخت های چابکی

در هر سازمان اطلاعات یک بستر مهم برای شناسایی نیاز ها و انتظارات مشتریان ، ایجاد ارزش برای آنها و تولید یا ارائه محصولات و خدمات منطبق بر نیاز آنها می باشد. به همین واسطه اهمیت یکپارچه بودن اطلاعات در سازمان هی چابک خود را نمایان می کند. در سازمان های چابک جریان اطلاعات یکنواخت و پیوسته می باشد چرا که در محیط های متلاطم بازار می بایست اطلاعات در خصوص تغییرات دریافت ، بررسی ، الویت بندی و در نهایت تجزیه و تحلیل شوند تا در تصمیم گیری های مدیریت بطور اثربخش عمل نمایند.

قطعا دریافت چنین اطلاعاتی و جریان پیدا کردن آنها در سازمان تا ایجاد محصول یا خدمت نهایی بطوری که دارای ارزش افزوده باشد نیاز به یک معماری کسب و کار موثر و کار آمد دارد ، در وهله بعدی جریان های اطلاعاتی در یک بستر مطلوب فناوری اطلاعات جریان پیدا می کنند تا اطلاعات به درستی و به موقع به دست تحلیلگران کسب و کار برسد.

در گام بعدی تحلیل اطلاعات وجود دارد که بتواند به صورت هوشمند اطلاعات تجاری سازمان را تحلیل نموده و  در اختیار مدیریت برای تصمیم گیری قرار دهد پس لازمه این تصمیم سازی در اختیاز داشتن یک سیستم هوش تجاری می باشد. هر یک از گام های فوق الذکر به صورتی درست کار می کنند که توالی درست فرایند ها بطور کارآمد و اثربخش چیده شود و اگر چنین نباشد اتلاف های موجود در فرایند ها می تواند چابکی سازمان را به شکل چشم گیری کاهش دهد.

مزایای چابکی

بطور کلی سازمان های چایک قادرند:

در کمترین زمان ممکن پاسخگوی تغییرات بازار ، نیاز ها و انتظارات مشتریان باشند

با به کار گیری مجموعه ای گسترده از توانایی ها در سطحی از بهره وری قرار گیرند که مقاصد و اهداف خود را در بهترین زمان ممکن ملاحظه نمایند

چنان در پردازش اطلاعات با همان امکانات اولیه رشد می کنند که گویی تغییرات در محیط بازار اثری بر تعالی سازمان ندارد و همواره بهبود مستمر خود را حفظ میکنند.

وظابف و عملیات ها در زمان تعیین شده و بلکه کمتر انجام می پذیرد و در همین خلال ارزش آفرینی برای مشتریان بیش از پیش در فرایند ها رویت می گردد.

مشاوره چابکی سازمان و تحلیل کسب و کار

پروژه های تعریف شده توسط تیم مشاورین مهندسی نور جهت جاری سازی رویکرد چابک در سازمان بر اساس استاندارد  تحلیل کسب و کار (BABOK)   انجام می پذیرد ، بطور کلی دو وضعیت برای سازمان در ابتدای هر پروژه تعریف می گردد:

1- وضعیت فعلی سازمان

2- وضعیت هدفی که برای سازمان در ابتدای پروژه تعریف گردیده

از این جهت که چابکی در سازمان میبایست به شکل فرهنگ در سازمان جاری شود و بطور مستمر پیگیری شود پروژه ها در بازه های زمانی یک ساله برای سازمان تعریف می گردد. در هر پروژه با توجه به تعریف وضعیت فعلی سازمان و وضعیت هدف و در نظر گرفتن مستندات جمع آوری شده جلسات متعددی برای تحلیل کسب و کار سازمان و آموزش برای صاحبین فرایند ها و مدیران طرحریزی می گردد.

گروه مهندسین مشاور نور (مدیرفا) مفتخر است اعلام دارد از سال 87 تا کنون پیاده سازی پروژه های متنوع و البته موفق در بالاترین سطوح صنعت آماده ارائه خدمات مشاوره استاندارد ، آموزش ، و تحلیل کسب و کار به شما مدیران محترم می باشد تا سازمان محترمتان را در رسیدن به تعالی یاری دهیم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *